Gezonde school

Sancta mag zich gedurende drie jaar officieel een ‘Gezonde School’ noemen. Het vignet Gezonde school is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers. Sancta heeft het deelcertificaat vignet roken, alcohol en drugspreventie. We vinden dit belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.

Een werkgroep, bestaande uit ouders, collega’s en een begeleider van GGD Kennemerland hebben afgelopen jaar gewerkt aan Sancta’s gezondheidsplan, de onderlegger voor de aanvraag van dit certificaat. Het vignet Gezonde School is een initiatief van diverse landelijke gezondheidsorganisaties.

De Gezonde Schoolkantine

Lyceum Sancta Maria heeft een omgeving waar gezond eten gemakkelijk is, omdat dit bijdraagt aan de ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen. Gezond eten gaat ook over goed voor jezelf zorgen en daar dragen we als school graag aan bij. Zo bieden wij groente en fruit aan en stimuleert de aankleding van onze kantine onbewust tot het maken van een betere keuze. Ook bestaat het aanbod in de automaten voor minimaal 80% uit betere keuzes. We maken hiermee de gezonde keuze de makkelijke keuze.

We werken op onze school volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. Onze kantine heeft de volgende basis:

1. De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze
Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, zuivel, etc.) biedt de kantine minstens één betere keuze aan. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod én voor het aanbod in de automaten. Betere keuzes zijn gedefinieerd door het Voedingscentrum.

2. Op de opvallende plaatsen liggen betere keuzes
- Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan alleen betere keuzes;
- Op de opvallende plaatsen in de automaten staan alleen betere keuzes;

3. De school stimuleert water drinken
In onze Gezonde Schoolkantine is water altijd beschikbaar. Daarnaast bieden we door de hele school duurzame en hygiënische watertappunten (buiten de toiletruimte), waar leerlingen eenvoudig zelf water kunnen tappen.

We brengen ieder jaar het aanbod in de kantine in kaart met de Kantinescan en rapporteren we de uitkomst aan de directie.

Rookvrije generatie

Wat zeggen leerlingen over Gezonde school:

"Op Sancta sporten we veel ook buiten op de HFC-sportvelden, dat is soms koud, maar wel gezond."

"We hebben nu gratis fruit in de pauze, dan eet ik wel wat meer gezond."

"Op school zijn speciale watertappunten, zo drink je wel wat meer water in plaats van frisdrank."

gezonde school2