Méér dan een diploma!

Leerlingenraad

Hey

Wij zijn de leerlingenraad.
Wij vertegenwoordigen de meningen van de leerlingen bij ons op school. We gaan in gesprek met elkaar, maar ook met leerlingen over o.a. de sfeer binnen de school, problemen die aandacht vergen en wat er verbeterd zou kunnen worden. 

Wat wij doen

Wat wij doen

Wij leggen verbeterpunten, plannen en ideeën neer bij het bestuur en gaan met hen in gesprek over de mogelijkheden.

We meeten een keer in de maand en hebben onze eigen ruimte.

Wij hebben onder andere het voetbalveldje op het onderbouwplein gerealiseerd.

We hebben geholpen met de vernieuwing van de nieuwe onder- en bovenbouw kantines. 

Ook doen wij verschillende acties zoals de rozenactie met valentijn en de zuurstokkenactie met kerst.

Ideeën?

Laat het ons weten!

Leerlingen kunnen bij ons terecht met hun ideeën of opmerkingen waar wij vervolgens mee aan de slag gaan tijdens onze maandelijkse vergaderingen. 

Dus heb je een goed idee of wil je iets verbeteren op school? Kom dan langs bij de leerlingenraadruimte in de gang bij de dagwacht of mail ons: leerlingenraad@sanctamaria.nl

Leerling

"Ik zit in de gsa omdat ik het fijn vind om te kunnen praten met andere queer leerlingen en de problemen op school. Ik vind het ook belangrijk om die problemen op te lossen!"

GSA

Wat is de GSA?

De GSA (Gender Sexuality Alliance) op Sancta is een groep scholieren en docenten. De GSA staat voor vrijheid, veiligheid, en gelijkheid voor alle leerlingen van onze school, welke seksualiteit of gender je dan ook hebt!" De GSA is er voor iedereen. 

Homoseksueel of anders dan de norm zijn, wordt door nog veel mensen gezien als wat niet gerespecteerd wordt. Voor onzekere jongeren, die zich al in een periode van jezelf ontdekken bevinden, die worstelen met hun geaardheid of gender, kan dit ervoor zorgen dat ze zich verstoppen voor wie ze zijn en bij wijze van spreken in een leugen gaan leven.

Een GSA op school is een belangrijke groep en een veilige haven voor veel leerlingen. 

Wat doet GSA

Praten en doen

We komen regelmatig bijeen om met elkaar te praten. We hebben het over onze gevoelens en berijpen elkaar goed. Ook praten we over acceptatie, bewustwording en verbeteringen op school.

We gaan de brugklassen langs om ons te presenteren, organiseren en vieren o.a. Paarse Vrijdag en International Coming Out Day. We zorgen dat de regenboogvlag uithangt om leerlingen bewust te maken dat iedereen mag zijn wie ze zijn.

We hebben ervoor gezorgd dat er meer gender-neutrale toiletten op school zijn gekomen.

Lijkt het je wat en wil je meepraten en meedoen? Kom een keer langs en misschien word je ook lid van de GSA! Je mentor weet bij wie je je kunt melden.

Paarse Vrijdag

💜 Paarse vrijdag 💜
Draag je paarste kleren/ accessoires en laat zien dat je oké bent met je medeleerlingen en medewerkers in de lhbtqia+community! Love=Love.🕺💅🏼🌂.

Ons GSA team hijst vrijdagochtend samen met de burgemeester van Haarlem, Jos Wienen🤷‍♀️de 🏳️‍🌈 vlag om 8:15 uur! Er is een Purple walk of fame, je kunt ‘gaykjes’ kopen (opbrengst gaan naar het goede doel) en er is paarse aandacht in de lessen!

Paarse Vrijdag is als Spirit Day begonnen in de USA toen leerlingen paars gingen dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi+ of trans zijn. De kleur paars in regenboogvlag staat voor ‘spirit’. 🌈
#paarsevrijdag💜 #beyourselfie #LOVEisLOVE😍 #GSAatSancta #draagpaars

Literatuurdag V4

Literatuurdag V4

De literatuurdag voor leerling uit v4 met Hanna Bervoets en allerlei literatuurworkshops was een cadeautje van de sectie Nederlands. De dag werd mogelijk gemaak door een subsidie van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Het was een zeer geslaagde en boeiende eerste literatuurdag!

Bekijk hier het verslag en de video op de site van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde!

SancTheater

SancTheater speelt 'De Oresteia'
Dit jaar speelt het SancTheater 'De Oresteia'. Het SancTheater bestaat uit een groep leerlingen (van leerjaar 2 tot en met 6), die na schooltijd, gewerkt heeft om deze spetterende voorstelling neer te zetten.

Het verhaal is een mythische tragedie. Eén ding is zeker; de term ‘familiedrama’ is hier ontstaan. Net als voorgaande jaren is het oorspronkelijke script van het stuk eigentijds bewerkt en geregiseerd door theaterdocent Tobias Specker. Een groep leerlingen heeft onder leiding van Art&Design docent Manuel Wassink dit jaar het decor gemaakt. 

Pi-lezing 14 maart

Gaudì: Architect, kunstenaar, wiskundige?

14 maart 2025 - 19.30-21.30 uur - Lyceum Sancta Maria

In het kader van ϖ-dag, organiseert Lyceum Sancta Maria jaarlijks een lezing waarin fascinerende kanten van de wiskunde aan bod komen, op een toegankelijke manier. Dit jaar gaat de lezing over de dataanalyse van de TOP 2000 van 2024.

Vanaf 29 november tot en met 6 december kon er weer gestemd worden op de Top 2000 van NPO-2. Dit jaar wordt het een hele bijzondere editie, want er kon ook gestemd worden op de Sancta Sound Machine!
Onze docentenband is natuurlijk niet echt in de Top 2000 beland, maar jullie stem op onze band zorgde er wel voor dat we kunnen zien, wie van Sancta op welke muziek heeft gestemd. En daar gaan we het over hebben op de beroemde π-dag (14 maart 2025) met dé statisticus van de Top 2000.

Meer informatie volgt binnenkort!

Jongerenraad Haarlem

Jongerendebat