Méér dan een diploma!

WON-manifestatie

Elk jaar bezoekt Sancta Maria met een afvaardiging per jaarlaag (van klas 1 tot en met 4) de WON-manifestatie. Van alle Won scholen in Nederland komen leerlingen per leerjaar hun onderzoeken presenteren aan elkaar en aan de vakjury. De beste onderzoeken winnen een prijs.

Leerlingen uit leerjaar 1 tot en met 4 kunnen bij hun docent quest aangeven dat ze graag mee willen doen aan de WON-manifestatie. De leerlingen met het beste onderzoek in een jaarlaag en tevens de motivatie om mee te doen vertegenwoordigen onze school. Ter voorbereiding op de WON-manifestatie komen de geselecteerde leerlingen ongeveer 3 keer bij elkaar.

We kunnen met trots zeggen dat we de afgelopen jaren eigenlijk altijd wel iets winnen! 

In 2025 is de WON-manifestatie op 3 juni. Voor de meivakantie maken de quest docenten bekend welke leerlingen Sancta Maria mogen vertegenwoordigen bij de WON-manifestatie

Doelgroep: Leerlingen vwo/gymnasium klas 1 tot en met 4.
Contactpersoon (aanmelden en/of vragen): Ellen van den Heiligenberg

Pre-University

Pre-University College Leiden

Elk jaar nodigt de universiteit van Leiden getalenteerde, gemotiveerde en goed presterende leerlingen uit om deel te nemen aan hun Honours programma.

Je kunt kiezen uit verschillende programma's, excursies en/of practica in Leiden of Den Haag. Er is volop keuze binnen uiteenlopende onderzoeksgebieden. Het volgen van een PRE-Class kan je helpen bij je studiekeuze, maar het kan ook juist leuk zijn om met een ander vakgebied kennis te maken!

Sancta wil leerlingen de mogelijkheid geven voor deelname aan dit interessante programma.

Doelgroep: Leerlingen bovenbouw vwo met een gemiddeld een 7,5 of hoger op de eindlijst. Leerlingen die aan de eisen voldoen ontvangen in het najaar een mail.

Contactpersoon: Kirsten van der Kolk

Olympiade

De olympiades bieden leerlingen de kans om zich in bepaalde onderwerpen te verbreden en te verdiepen. De Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor leerlingen uit de bovenbouw van havo

en vwo (of klas 3), die het leuk vinden om uitgedaagd worden. De olympiade geeft leerlingen een inkijkje in de breedte van het werkveld of zowel theoretisch en praktisch bezig willen zijn. De beste leerlingen mogen Nederland vertegenwoordigen bij de internationale olympiade. Bovendien is meedoen aan de eerste ronde een goede voorbereiding op het schoolexamen en centraal examen.

Je hoeft niet een topper te zijn in het vak om mee te doen, iedereen kan de uitdaging opzoeken! Op Sancta Maria doen we dit jaar mee aan de wiskunde, scheikunde, aardrijkskunde (bovenbouw) en biologie (klas 3) Olympiade. De voorrondes van de olmypiades vinden op 21 en 22 januari 2025 plaats.

Doelgroep: Leerlingen havo/VWO bovenbouw of klas 3 (afhankelijk van de olympiade)
Contactpersoon: algemeen coördinator Olympiades Kirsten van der Kolk

Wiskunde: Kim Kaspers
Scheikunde: Ellen Rood
Biologie: Irene Jansen
Aardrijkskunde: Kirsten van der Kolk

Junior mentoren

Elke brugklas heeft naast een mentor ook twee juniormentoren. Deze leerlingen zijn bij alle kennismakingsactiviteiten, vieringen als Halloween en Sinterklaas, ze coachen hun klas bij sportdagen en ze gaan mee met brugklaskamp. Als junior mentor zorg je ervoor dat de kersverse leerlingen snel vertrouwd zijn op hun nieuwe school. 

De junior mentoren zijn het hele eerste schooljaar het aanspreekpunt voor vragen, waar je minder snel naar een mentor voor stapt. Je bouwt dus echt een band op met jouw brugklasleerlingen en geeft ze tips en tricks mee.

Naast activiteiten met jouw klas, ben je ook bij enkele kennismakingsactiviteiten voor groep 8 zoals de Proefclub.

In de derde klas wordt er aan het einde van jaar gevraagd wie junior mentor zou willen zijn het volgende schooljaar. Lijkt jou dit wat, dan stuur je een motivatie in. Word jij een van de junior mentoren dan krijg je vrijstellingen van je eigen lessen om mee te doen aan alle brugklasactiviteiten.

Doelgroep: Leerlingen havo/VWO klas 4
Contactpersoon
: Stan van der Ploeg

UNESCO-werkgroep

Onze UNESCO-leerlingenwerkgroep komt regelmatig tijdens en na schooltijd bijeen om activiteiten en acties te organiseren en om mee te denken over het UNESCO-programma. Jaarlijks doen we een oproep voor nieuwe leden (ook via social media) en de groep groeit gestaag. Leerlingen kunnen zich ook voor een bepaalde actie of activiteit opgeven of hiervoor worden uitgenodigd.

Activiteiten die we met de UNESCO-leerlingenwerkgroep ondernemen zijn onder andere: deelnemen aan de Global Challenge in Wageningen, bezoek aan het IDFA kinderrechtenfestival, meedenken over de UNESCO-scholierendag, een bijdrage leveren aan het jongerenevent Inclusief Onderwijs, meedenken over de invulling van de UNESCO-week, helpen tijdens de open dag en het organiseren van internationale UNESCO-dagen.

Doelgroep: Alle leerlingen in alle jaarlagen
Contactpersonen (aanmelden en/of vragen): Mensje Bienstman en Petra Niessen

Debatclub

Probeer jij anderen altijd te overtuigen van jouw mening? Denk je altijd gelijk te hebben? Wil je je speaking en debate skills verbeteren? Wil je eventueel zelfs de eer van Sancta verdedigen tijdens het Lagerhuisdebat of een MUN in het binnen- of buitenland?

Dan is de Debatclub echt iets voor jou!

Wat doen we?

Iedere week komen we op donderdagmiddag met een groepje enthousiaste en gemotiveerde leerlingen bij elkaar om te debatteren.

Wat ga je leren?

  • Spreek- en argumentatievaardigheden in het Engels en Nederlands.
  • Kritisch denken.
  • Actuele en maatschappelijke thema’s van verschillende kanten bekijken en je eigen mening vormen.
  • Writing policy statements, resolutions & learning about rules of procedure for MUN participation.

Doelgroep: Alle leerlingen vanaf klas 3 (HAVO/VWO/GYM).
Contactpersonen (aanmelden en/of vragen): Aafje van der Leek en Pieter Rol

Activiteiten, excursies, reizen

Leerlingenraad

Hey

Wij zijn de leerlingenraad.
Wij vertegenwoordigen de meningen van de leerlingen bij ons op school. We gaan in gesprek met elkaar, maar ook met leerlingen over o.a. de sfeer binnen de school, problemen die aandacht vergen en wat er verbeterd zou kunnen worden. 

Wat wij doen

Wat wij doen

Wij leggen verbeterpunten, plannen en ideeën neer bij het bestuur en gaan met hen in gesprek over de mogelijkheden.

We meeten een keer in de maand en hebben onze eigen ruimte.

Wij hebben onder andere het voetbalveldje op het onderbouwplein gerealiseerd.

We hebben geholpen met de vernieuwing van de nieuwe onder- en bovenbouw kantines. 

Ook doen wij verschillende acties zoals de rozenactie met valentijn en de zuurstokkenactie met kerst.

Ideeën?

Laat het ons weten!

Leerlingen kunnen bij ons terecht met hun ideeën of opmerkingen waar wij vervolgens mee aan de slag gaan tijdens onze maandelijkse vergaderingen. 

Dus heb je een goed idee of wil je iets verbeteren op school? Kom dan langs bij de leerlingenraadruimte in de gang bij de dagwacht of mail ons: leerlingenraad@sanctamaria.nl

Literatuurdag V4

Literatuurdag V4

De literatuurdag voor leerling uit v4 met Hanna Bervoets en allerlei literatuurworkshops was een cadeautje van de sectie Nederlands. De dag werd mogelijk gemaak door een subsidie van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Het was een zeer geslaagde en boeiende eerste literatuurdag!

Bekijk hier het verslag en de video op de site van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde!

Pi-lezing 14 maart

Statistiek achter de Top 2000

14 maart 2025 - 19.30-21.30 uur - Lyceum Sancta Maria

In het kader van ϖ-dag, organiseert Lyceum Sancta Maria jaarlijks een lezing waarin fascinerende kanten van de wiskunde aan bod komen, op een toegankelijke manier.

Dit jaar gaat deze lezing over een andere jaarlijkse traditie: de Top 2000. Over deze muzikale afsluiting van het jaar valt statistisch gezien veel te zeggen. Welke nummers uit de Top 2000 staan er sinds het begin in? Zegt de lengte van een lied iets over de populariteit? Mocht je gekeken hebben, dan heb je waarschijnlijk teksten in beeld gezien: “27% van de stemmers op dit nummer komt uit Drenthe” of “19 % van de stemmers op dit nummer heeft een goudvis”. De statisticus van de Top 2000 zal ons daar alles over gaan vertellen.

Daniel Lippens, DJ op radio 2, zal er ook zijn en vertellen over de Top 2000, met o.a. mooie verhalen over de liedjes die de Sancta Sound Machine voor jullie zullen gaan spelen. Want een avond over de Top 2000 is natuurlijk niet compleet zonder muziek!

We willen jullie als ouders graag de eerste mogelijkheid geven om je in te schrijven voor deze bijzondere avond via deze link.

De inloop op vrijdag 14 maart is om 19.15, we zullen starten om 19.30 en de avond zal uiterlijk 21.30 afgelopen zijn.

SancTheater

SancTheater speelt 'De Oresteia'
Dit jaar speelt het SancTheater 'De Oresteia'. Het SancTheater bestaat uit een groep leerlingen (van leerjaar 2 tot en met 6), die na schooltijd, gewerkt heeft om deze spetterende voorstelling neer te zetten.

Het verhaal is een mythische tragedie. Eén ding is zeker; de term ‘familiedrama’ is hier ontstaan. Net als voorgaande jaren is het oorspronkelijke script van het stuk eigentijds bewerkt en geregiseerd door theaterdocent Tobias Specker. Een groep leerlingen heeft onder leiding van Art&Design docent Manuel Wassink dit jaar het decor gemaakt. 

Leerling

"Ik zit in de gsa omdat ik het fijn vind om te kunnen praten met andere queer leerlingen en de problemen op school. Ik vind het ook belangrijk om die problemen op te lossen!"

GSA

Wat is de GSA?

De GSA (Gender Sexuality Alliance) op Sancta is een groep scholieren en docenten. De GSA staat voor vrijheid, veiligheid, en gelijkheid voor alle leerlingen van onze school, welke seksualiteit of gender je dan ook hebt!" De GSA is er voor iedereen. 

Homoseksueel of anders dan de norm zijn, wordt door nog veel mensen gezien als wat niet gerespecteerd wordt. Voor onzekere jongeren, die zich al in een periode van jezelf ontdekken bevinden, die worstelen met hun geaardheid of gender, kan dit ervoor zorgen dat ze zich verstoppen voor wie ze zijn en bij wijze van spreken in een leugen gaan leven.

Een GSA op school is een belangrijke groep en een veilige haven voor veel leerlingen. 

Wat doet GSA

Praten en doen

We komen regelmatig bijeen om met elkaar te praten. We hebben het over onze gevoelens en berijpen elkaar goed. Ook praten we over acceptatie, bewustwording en verbeteringen op school.

We gaan de brugklassen langs om ons te presenteren, organiseren en vieren o.a. Paarse Vrijdag en International Coming Out Day. We zorgen dat de regenboogvlag uithangt om leerlingen bewust te maken dat iedereen mag zijn wie ze zijn.

We hebben ervoor gezorgd dat er meer gender-neutrale toiletten op school zijn gekomen.

Lijkt het je wat en wil je meepraten en meedoen? Kom een keer langs en misschien word je ook lid van de GSA! Je mentor weet bij wie je je kunt melden.

Paarse Vrijdag

💜 Paarse vrijdag 💜
Draag je paarste kleren/ accessoires en laat zien dat je oké bent met je medeleerlingen en medewerkers in de lhbtqia+community! Love=Love.🕺💅🏼🌂.

Ons GSA team hijst vrijdagochtend samen met de burgemeester van Haarlem, Jos Wienen🤷‍♀️de 🏳️‍🌈 vlag om 8:15 uur! Er is een Purple walk of fame, je kunt ‘gaykjes’ kopen (opbrengst gaan naar het goede doel) en er is paarse aandacht in de lessen!

Paarse Vrijdag is als Spirit Day begonnen in de USA toen leerlingen paars gingen dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi+ of trans zijn. De kleur paars in regenboogvlag staat voor ‘spirit’. 🌈
#paarsevrijdag💜 #beyourselfie #LOVEisLOVE😍 #GSAatSancta #draagpaars

Jongerenraad Haarlem

Jongerendebat